Is het verstandig om uw hele portefeuille in aandelen te beleggen?

Met deprimerende regelmaat zijn er van allerlei investerings “adviseurs” die iets dergelijks (hele portefeuille in aandelen beleggen) beweren, vooral als een bull markt tegen het einde van haar mogelijkheden loopt. Vrijwel zonder uitzondering zijn dergelijke adviezen gebaseerd op data die moeten aantonen dat aandelen het op langere termijn altijd winnen van obligaties en cash.

Deze data (van Ibbotson) is gebaseerd op één land, de Verenigde Staten, vanaf 1926. In andere landen is het met enige regelmaat volledig mis gegaan met aandelen. Maar we hoeven het niet eens in rampenscenario’s te zoeken, een ongelukkige timing kan iedere portefeuille die vol in aandelen is belegd in ernstige verlegenheid brengen.

Wat als u 100% in (Amerikaanse) aandelen was gegaan in 1972? U had de komende twee jaar 40% van uw portefeuille verloren en het is niet ondenkbaar dat dit behoorlijke financiële problemen met zich mee zou hebben gebracht. Onhandig als u een nieuwe auto nodig heeft, of een aanbetaling aan een huis wilt doen, laat staan als u leeft van uw beleggingen.

De crash van begin jaren zeventig is lang niet de meest vreselijke crash die beurzen hebben meegemaakt. Stel dat u het beruchte advies van Irving Fisher had gevolgd en in 1929 had belegd. Of in 2008. Natuurlijk, zeggen de aanhangers van “100% in aandelen,” dat is waar, markten crashen van tijd tot tijd.

Maar als u simpelweg in de markt blijft en niet in paniek raakt en verkoopt komt het altijd weer goed. Dit mag zo zijn maar dit kan een lange tijd duren. Aandelen kwamen pas weer terug op het niveau van voor de grote crash van 1929 in de jaren vijftig. Met kerstmis 1989 stond de Japanse Nikkei op bijna 39.000. Zelfs na de indrukwekkende rally in de maanden april en mei 2013 is deze gestegen van onder de 9.000 tot boven de 12.000 maar is deze nog zeer ver verwijderd van de 39.000.

De Nasdaq bereikte haar top van boven de 5.000 punten meer dan een decennium geleden en dat niveau hebben we nog steeds bij lange na niet bereikt. Bovendien moet u maar net in staat zijn om die rit uit te zitten. Het vooruitzicht om een decennium of langer verliezen te moeten koesteren zal weinigen aanspreken, vooral degene die van hun portefeuille afhankelijk zijn.

Aandelen kunnen ook makkelijk het slachtoffer worden van inflatie en van haar tegendeel, deflatie. Inflatie is een stijging van de gemiddelde prijzen, deflatie een daling daarvan. Inflatie was de plaag voor aandelen in de jaren zeventig van de voorgaande eeuw en de westerse beurzen herstelden pas toen inflatie definitief was verslagen in het begin van de jaren tachtig.

Deflatie is wat het zo moeilijk maakt voor de Japanse beurs om ook maar in de buurt te komen van de niveaus van de Nikkei in de tweede helft van de jaren tachtig. Andere activa zoals onroerend goed, inflatie geïndexeerde obligaties of goud kunnen bescherming bieden tegen inflatie. Obligaties vormen een goede hedge tegen deflatie.

Als uw portefeuille wordt beheerd door een professionele partij dan staan die zwak (om het voorzichtig uit te drukken) als deze 100% van uw vermogen in aandelen beleggen, helemaal als er zo’n beurskrach uitbreekt waarna het lang wachten is voordat de koersen zich herstellen tot de niveaus waarop gekocht is.

Deze professionele partijen zijn vaak gebonden aan diversificatie om het risico van grote verliezen zo klein mogelijk te houden, wij zien dan ook geen reden voor u om daarvan af te wijken.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.