Wanneer aandelen kopen, aanhouden of verkopen?

Als u weinig tijd heeft om enorme filings of analistenrapporten door te ploegen, dan hebben we wat shortcuts voor u die u tijd besparen bij het beleggen in aandelen.  Wilt u bijvoorbeeld bepalen of een aandeel koopwaardig is, beperk u dan in eerste instantie tot de laatste twee kwartaalcijfers. Daaruit valt al een heleboel op te maken.

Waar moet u bijvoorbeeld op letten? Hier volgen een aantal belangrijke elementen.

Neemt de omzet toe?

Hier volstaat het niet om alleen naar de cijfers in het persbericht te kijken, probeer er ook achter te komen of er eenmalige factoren een rol speelden. Was er een acquisitie, een éénmalige bate door verkoop van activa of een bedrijfsonderdeel? De term naar waar u op zoek moet gaan is organische groei. Oftewel de groei ontdaan van dergelijke eenmalige factoren.

Voor kleinere bedrijven (Tot $1 miljard omzet) dient de omzetgroei tenminste 10% te zijn, grotere bedrijven tenminste 3%. Vergelijk de kwartaalcijfers niet alleen met hetzelfde kwartaal uit het vorig boekjaar, maar ook met het afgelopen kwartaal (sequentieel).

Verbeteren de marges?

Als de kosten van de verkopen sneller stijgen dan de omzetgroei hebben we juist dalende marges, maar probeer uit te vinden waarom dat is. Het kan zijn dat dit een eenmalige gebeurtenis is omdat het bedrijf gaat uitbreiden, en investeringen nu eenmaal voor de baat uitgaan. Het kan natuurlijk ook zijn dat het een teken van groeiende inefficiëntie is.

De vooruitzichten van de ‘potentiële aandelen’

De onderneming geeft meestal een kwalitatieve, of zelfs kwantitatieve vooruitblik voor het komende kwartaal of boekjaar. Het is mooi als deze vooruitzichten zonniger worden en nog mooier als ze de verwachtingen van analisten overtreffen. Aan de andere kant, dit schept ook verwachtingen en in zekere zin zelfs verplichtingen.

Er zijn ondernemingen die dit spel goed weten te spelen en de verwachtingen dusdanig zetten dat ze steeds worden overtroffen door de behaalde cijfers. Het is ook mogelijk dat delen niet met elkaar in overeenstemming zijn. Wat nogal eens voorkomt is de combinatie van goede cijfers, mogelijk zelfs het vooruitzicht op een goed huidig kwartaal (de presentatie vind plaats als het volgende kwartaal al een tijd aan de gang is), maar terughoudendheid voor het komende jaar. Vaak gaat het aandeel toch onderuit op een dergelijke combinatie.

Als de huidige cijfers slecht zijn en zelfs in het lopende kwartaal nog geen sprake van herstel zichtbaar is, maar dit wordt wel in het komende jaar verwacht, dan reageert de koers vaak gunstig.

Veranderingen in de hoeveelheid uitstaande aandelen

De inkoop van eigen aandelen is natuurlijk ook iets wat gunstig uitpakt voor de koers van het aandeel. Veel bedrijven verwateren hun aandelenkapitaal, het is immers een goedkope manier voor het verkrijgen van fondsen (en voor het belonen van het management). Maar als een bedrijf al een goede positieve cash flow genereert dan is een dergelijke verwatering veel minder nodig, tenzij voor een grote overname of uitbreiding.

Zonder overname of uitbreiding zou een onderneming de gegenereerde cash flow voor een deel terug kunnen geven aan beleggers. Dit kan in de vorm van dividend, maar ook door inkoop van eigen aandelen. De keuze hangt vaak af van specifieke belastingregels en situatie van het bedrijf.

Het lijkt ook een signaal naar analisten (om de cijfers, zoals winst per aandeel, op te krikken) en beleggers (de onderneming denkt dat de aandelen meer waard zijn). In deze capaciteit zit er ook wel iets van een public relations campagne, en u zou kunnen kijken naar de omvang van de terugkoop, in hoeverre dit substantieel is.

Nieuwe producten

Bedrijfjes met nieuwe producten kunnen interessant zijn. Hoewel het vaak te vroeg is of het nieuwe product een succes zal worden genereert het wel vaak de nodige aandacht, en dat alleen al kan de koers van het aandeel van het bedrijf doen opveren. Ook is het zo dat vaak de grootste uitgaven, zoals R&D en de eerste promotie, al gedaan zijn.

Een goed voorbeeld is de Apple iPod in 2001. Veel analisten waren nogal skeptisch of dit product wel van de grond zou komen en Apple in staat zou zijn een belangrijke inkomensstroom te genereren met de iPod. De rest is natuurlijk historie want de iPod explodeerde en genereerde ook inkomen via Apple’s iTunes software store. Als u er vroeg bij bent kan een nieuw product erg winstgevend zijn, maar niet ieder bedrijf is een Apple, zoveel moge duidelijk zijn.

Taalgebruik

Met name in Amerika staan de persberichten van ondernemingen vol met hype. Vooral termen als ‘world leading,’ ‘market leading’ of ‘yet another stellar quarter’ zijn niet van de lucht. Het verdient aanbeveling u in te lezen in het taalgebruik van de persberichten, als u zich eenmaal vertrouwd heeft gemaakt met het taalgebruik kunt u ook tussen de regels door lezen.

Verder moet u op zoek naar de belangrijkste uitdagingen en kansen, voor zover deze in de persberichten aan de orde komen. Zijn er nieuwe groei katalysatoren? Besef ook dat het taalgebruik hier door vele handen is gegaan, inclusief de legale afdeling van het bedrijf.

Aandelengrafiek

Het kan ook zeker geen kwaad om een kijkje in de grafiek te nemen, hoe heeft de koers het de afgelopen vijf jaar gedaan? Is er sprake van een seizoensgebonden cyclus? Verkeert het aandeel boven de 50 en 200 daags voortschrijdende gemiddelden? Is er volume, is dit groter of kleiner dan normaal? Een daling van het volume hoeft nog niet op ellende te wijzen als de fundamenten erg sterk zijn.

Wanneer aandelen kopen, aanhouden of verkopen

The bigger picture

Neem ook de tijd om het grotere geheel te zien, zoals de economische omgeving waarin het bedrijf opereert en de trends welke het bedrijf kunnen beïnvloeden. Gaat de rente stijgen? Is de beurs al aan een lange opmars bezig? Gaan de belastingen omhoog? Is er nieuwe regulering op komst welke van invloed kan zijn op de bedrijfsprestaties? Hoe zit het met de concurrentiepositie van het bedrijf? In welke valuta zijn de kosten en opbrengsten, en zijn er valutabewegingen te verwachten welke deze verschillend kunnen beïnvloeden?

Neem het voorbeeld van Continental Airlines, een Amerikaans luchtvaartbedrijf. De financiële situatie was gezond in 2006 en het bedrijf voorspelde maar liefst een winstgroei van 50% voor het komende jaar. De luchtvaartmaatschappij ondervond toch tegenweind het aandeel  op de beurs omdat de brandstofkosten sterk stegen en de industrie werd geplaagd door een serie faillissementen. Een beschouwing van ’the bigger picture’ had u veel ellende kunnen besparen.

Meer informatie: voordelig aandelen kopen en verkopen

Comments are closed.