Het afdekken van risico’s van uw aandelen

Het afdekken van risico’s (‘hedging’ is de Engelse term die wij in de rest van het artikel zullen gebruiken) is niet slechts weggelegd voor de grote fondsen en institutionele beleggers. De hedge funds hebben er hun naam aan te danken, maar ook u kunt gebruik maken van simpele hedging technieken, waardoor u een stuk rustiger kunt slapen.

Hedging is eigenlijk niets anders dan wat vrijwel iedereen in het dagelijkse leven al doet, namelijk het nemen van een verzekering. De principes zijn ook niet anders. U betaalt een premie en bij een bepaalde negatieve gebeurtenis (inbraak, ongeluk, ziekte, arbeidsongeschiktheid, overlijden etc.) wordt u een vooraf afgesproken bedrag uitbetaald.

Op de beurs is het al niet anders. Stel dat u geïnteresseerd bent geraakt in een aandeel van het bedrijf Plunge, dat een materiaal heeft ontwikkeld voor de kabels die worden gebruikt bij bungeejumping. Deze kabels zijn twee keer zo goedkoop als de bestaande kabels. U denkt dat dit bedrijf een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid biedt want u denkt dat ze vrij snel een deel van de markt kunnen veroveren met hun kabels.

Echter, er zijn een aantal risicofactoren. Het product zou nog onbekende gebreken kunnen bevatten, zoals een gelimiteerde levensduur of gevoeligheid voor temperatuurswisselingen. Het kan ook zijn dat nieuwe regelgeving roet in het eten gooit. U zoekt naar een manier om de impact van deze risico’s in te schatten en te minimaliseren.

Een idee om u te vrijwaren van risico’s die voor alle bedrijven in deze industrie gelden is om naast een long positie in de aandelen Plunge tevens een short positie in de aandelen van de concurrentie te nemen. Een short positie is het lenen van aandelen (van uw broker) en deze verkopen in de hoop ze op een lager niveau terug te kunnen kopen en terug te bezorgen bij uw broker. Het prijsverschil minus de kosten is uw winst.

Als u denkt dat de mogelijk nieuwe regelgeving het grootste gevaar is en dit de industrie als geheel raakt dan is dit een behoorlijk slimme oplossing omdat u met het shorten van de concurrent dubbel inspeelt op het mogelijke succes van het nieuwe bedrijf Plunge. Deze constructie staat bekend als een ‘pair trade,’ en helpt bij het afdekken van risico’s die voor de hele sector gelden.

Maar hedging is veel gevarieerder. Een onderneming kan een fabriek in een ander land bouwen, zoals Toyota die fabrieken in de VS heeft gebouwd, om het valutarisico af te dekken (en in dit geval ook om eventuele import restricties te kunnen omzeilen). Beleggers kunnen hun posities afdekken met putopties of een belegger kan een short positie afdekken met callopties.

De risico’s van vrijwel elk financieel instrument kunnen op een of andere manier afgedekt worden en er zijn veel financiële experts die van mening zijn dat dit de financiële markten efficiënter maakt. Als een belegger 100 aandelen in XYZ heeft gekocht die van $25 naar $50 zijn gestegen, dan kan hij zich met één putoptie afdekken tegen een eventuele daling.

Als de uitoefenprijs van de putoptie $50 is dan loopt de belegger geen risico (gedurende de looptijd van de optie) en hoeft hij ook zijn aandelen niet te verkopen. Het alternatief is om de aandelen direct te verkopen maar dit is een stuk minder efficiënt, zeker als de correctie uitblijft. Uiteindelijk is hedgen met putopties natuurlijk niet gratis, maar u slaapt er wel een stuk rustiger van.

Hedgen, of het afdekken van risico’s, wordt vaak onterecht geassocieerd met een hedge funds. Het heeft daar weinig mee te maken. Integendeel, de gewone belegger kan er zijn voordeel uit halen. Al is dit, net zoals verzekeringspremies, natuurlijk niet gratis.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.