Beleggen in aandelen van microcaps

Beleggen in grote, gevestigde bedrijven biedt een zekere mate van veiligheid, ook al is dat lang niet altijd terecht. Ook grote bedrijven kunnen in snel tempo in de problemen raken, met name in de technologie sector waar de ontwikkelingen heel snel gaan. Bedrijven als Apple, Nokia en Blackberry kennen dergelijke ups en downs maar al te goed.

Wel is het zo dat grote bedrijven vaak een hele serie analisten hebben die de ontwikkelingen op de voet volgen. Er is daarom minder kans op onaangename verrassingen ook al zijn er weinig analisten die een nieuwe iPhone kunnen voorspellen.

De kans bestaat altijd dat zelfs een groot bedrijf door een onverwachte ontwikkeling, een nieuw product of een nieuwe benadering van een concurrent, wordt verrast. Bij Nokia zullen ze aan de iPhone geen aandacht aan Apple hebben besteed als serieuze concurrent. En hoewel Apple destijds al allerminst een microcap was komen onverwachte bedreigingen toch vooral uit deze hoek.

Wat is een microcap?

In Amerika wordt grosso modo de volgende verdeling gehanteerd:

Microcaps zijn dus aandelen van bedrijven met een marktkapitalisatie tussen de $50 en $300 miljoen. Het zijn kleinere bedrijven (wat betreft marktkapitalisatie) dan smallcaps, welke een marktkapitalisatie hebben van $300 miljoen tot $2 miljard

We hebben het dus over behoorlijk kleine bedrijfjes. Desalniettemin liggen hier enorme kansen voor de belegger. Kleine bedrijfjes hebben immers doorgaans veel meer ruimte om te groeien dan grotere bedrijven, simpelweg omdat ze normaal gesproken veel kleiner zijn vergeleken met de markt die ze bedienen.

Uit de cijfers blijkt dat de microcaps het over de afgelopen vijf jaar beter hebben gedaan dan de smallcaps. De microcaps zijn vertegenwoordigd in de Russel Microcap Index, de smallcaps in de Russell 2000 Index:

Een belangrijk voordeel van deze kleine ondernemingen is dat de correlatie met andere activa (obligaties, midcaps, largecaps) betrekkelijk laag is. Dat maakt ze voor de belegger alleen al uit diversificatie overwegingen bijzonder interessant. Daar staan wel een aantal nadelen tegenover:

  • Het risico aan kleine bedrijven is aanzienlijk hoger

  • Kleine bedrijven worden vaak niet of nauwelijks door analisten gevolgd, er is dus minder betrouwbare informatie over beschikbaar

  • De aandelen van kleinere bedrijven worden doorgaans op beurzen verhandeld met aanzienlijk minder strikte rapportagevoorwaarden, waardoor er minder betrouwbare gegevens beschikbaar zijn. Bovendien is de handel doorgaans minder liquide, wat het opbouwen of afbouwen van een aanzienlijke positie behoorlijk kan compliceren. Daarnaast is er vaak sprake van een grote spread (het verschil tussen bied en laat koersen)

Natuurlijk is het zo dat het gebrek aan analistenrapporten flinke kansen biedt. U heeft hier nog echt de kans een onontdekt juweeltje te vinden. De koers zal alleen al gaan oplopen als andere het aandeel ook ontdekken, zonder dat er iets in de bedrijfsvoering is veranderd.

Wel moet u bij uitstek letten op de financiële conditie van het bedrijf. Als het bedrijf geen positieve cash flow genereert, bijvoorbeeld vanwege grote investeringen, en dit wordt in de nabije toekomst ook niet verwacht dan is een verwatering van het aandelenkapitaal allerminst uit te sluiten.

Er zwemmen in de financieringsmarkt voor kleine bedrijven bovendien nogal veel haaien. Hierdoor gaan kleine bedrijfjes niet zelden ten onder aan allerlei vormen van toxische financieringsconstructies welke de financierder doorgaans een belang geven in een koersdaling. Hier moet u bijzonder alert op zijn.

Als een bedrijf verlies maakt is het bovendien lastig de aandelen te waarderen, ook hier moet u rekening mee houden. Waar u met grote bedrijven vooral de track-record beschouwd van de financiële prestaties van het bedrijf, kijkt u met kleine bedrijfjes juist vaak in de toekomst en dat is nu eenmaal een stuk lastiger.

Daarnaast legt dit meer nadruk op niet-financiële informatie, studie van de belangrijkste markt trends, het marktpotentieel van de producten, de bedrijfsstrategie, het bedrijfsmodel en de kwaliteit van het management zijn belangrijkere factoren dan enkel de financiële rapportage.

Vragen welke belangrijk zijn om een antwoord op te geven zijn onder andere:

  • Heeft het bedrijf een nieuw product of dienst op de markt gezet (of in de pijpleiding) welke een unieke niche in de markt bedient?

  • Bieden de diensten of producten van het bedrijf een betere manier om zaken te doen?

  • Zal de vraag naar producten of diensten van het bedrijf in de toekomst toenemen?

Voor de beginnende belegger, zeker degene met weinig tijd, is het echter aan te raden om in deze sector te beleggen middels een exchange traded fund (ETF). Het is moeilijk om goede en betrouwbare informatie te krijgen en de benodigde marktresearch te doen. Bovendien krijgt u met een ETF vanzelf een spreiding in de sector zodat u niet op 1 paard wed.

Met de microcaps is het zo dat één succes vaak genoeg is om het falen van vele anderen te compenseren. Met de aandelen kunt u immers maximaal uw inleg kwijt raken, als het bedrijf over de kop gaat (wat in deze sector nogal eens gebeurt), maar bij een succes kunnen de aandelen vele malen over de kop gaan.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Tags:

Comments are closed.