Een introductie tot winst ✓ Beleggen in aandelen

Winst, daar is het allemaal om begonnen in ons kapitalistische systeem. In essentie is winst wat er overblijft als de omzet met alle kosten zijn verminderd. Boekhoudkundig is het iets gecompliceerder, maar in essentie komt het er wel op neer. Winst is waar het allemaal om draait. Niet in de eerste plaats om Dagobert Duck achtige toestanden maar simpel omdat geen onderneming langdurig kan bestaan zonder winst te maken.

Een introductie tot winst - Beleggen in aandelen

Winst bij beleggen in aandelen

Winst is een bron van goedkope financiering voor nieuwe investeringen. Winst is de bron voor het dividend, het inkomen van aandeelhouders. Maar winst is vooral de standaard waartegen aandelen worden gewaardeerd. Met name het begrip winst per aandeel (WPA, ofwel earnings per share, EPS) is een kernbegrip voor aandelenbeleggers.

  • WPA = winst/aantal uitstaande aandelen

Met de WPA worden aandelen van verschillende bedrijven met elkaar vergelijkbaar. Bedrijf A, welke veel meer winst maakt dan bedrijf B, wordt aanzienlijk minder indrukwekkend voor de belegger als ze proportioneel nog veel meer aandelen hebben uitstaan, waardoor de WPA juist kleiner is dan die van bedrijf B.

Het rapportageseizoen is als bedrijven hun kwartaalcijfers aan het publiek bekend maken, een vier keer per jaar terugkerend circus. Beleggers krijgen de gelegenheid om de temperatuur te meten van hun beleggingen en analisten worden geconfronteerd met de feilbaarheid van hun modellen en voorspellingen.

Wat de blik soms enigszins vertroebeld is dat ondernemingen zo hun eigen kalender hanteren, hun zogenaamd fiscaal jaar kan belangrijk afwijken van de kalender die u en ik gewend zijn. Als een onderneming het heeft over “het eerste kwartaal,” dan dient u zich ervan te vergewissen over welk kwartaal ze het precies hebben. Soms is het eerste kwartaal waar een onderneming het over heeft het tweede, derde, of zelfs vierde kalenderkwartaal. Lastig maar daar went u wel snel aan.

De winst per aandeel (WPA) is doorgaans het belangrijkste gegeven dat naar buiten komt tijdens de kwartaalcijfers. De winstgevendheid en winstontwikkeling zijn de belangrijkste factoren in de ontwikkeling van de aandelenkoers, daar kan weinig twijfel over bestaan. Belangrijke vragen zijn:

  • Is er sprake van een stijgende trend in de WPA? De kwartaalcijfers worden doorgaans vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden, of sequentieel, met het kwartaal direct ervoor

  • Zijn er eenmalige of tijdelijke factoren die de WPA cijfers beïnvloeden? Meestal worden die door analisten uit de vergelijking gehaald om de cijfers beter vergelijkbaar te maken.

  • Wat zijn de voornaamste drijvers van de WPA ontwikkeling. Is er sprake van een rijzende trend in de omzet, of is er vooral sprake van het verlagen van de kosten, verbeteren van de efficiency en marges?

  • Voldoen de WPA cijfers aan de verwachtingen van de analisten? Het overtreffen van de verwachtingen is vaak een reden voor de aandelen om een aanzienlijke stijging in te zetten. Het omgekeerde is vaak het geval als er maar net aan de verwachtingen wordt voldaan, laat staan als ze niet gehaald worden. Natuurlijk is er wel een analyse nodig waarom de resultaten afwijken van de verwachtingen.

Omdat de beurs vooral naar de toekomst kijkt spelen verwachtingen een aanzienlijke rol. Verwachtingen kunnen soms erg ver vooruitlopen op ontwikkelingen. Berucht is de ‘dot.com’ boom, een enorme stijging van nieuwe, internet gerelateerde aandelen die aan het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw een gigantische opmars meemaakte op de beurs.

Vrijwel zonder uitzondering hadden dergelijke bedrijven nog geen enkele winst geboekt en werd met het verstrijken van de tijd ook steeds duidelijker dat velen dat nooit zouden gaan doen. De beurs was veel te ver vooruitgelopen op deze zaken. De waardering van vrijwel alle van deze bedrijven miste elke grond in de realiteit en de beurs zakte onder haar eigen gewicht ineen.

Om een en ander in perspectief te plaatsen: de Nasdaq, de elektronische beurs waar voornamelijk technologie aandelen op worden verhandeld, heeft 13 jaar na de ‘dot.com’ implosie nooit meer de hoogste stand van destijds bereikt (een Nasdaq index van boven de 5.000 punten).

Nasdaq: technologie aandelen

Winst kan op drie manieren worden gebruikt:

  • Als goedkope bron van financiering van nieuwe investeringen welke het bedrijf verder laten groeien

  • Als bron van inkomen voor de aandeelhouders in de vorm van dividend (en/of een terugkoop van aandelen).

  • Als buffer voor mindere tijden, of wachtend op betere investeringsprojecten of mogelijke overnames

Het hangt er natuurlijk van af welke investeringsmogelijkheden een bedrijf heeft. Vandaag de dag (Augustus 2013) zit Apple op een gigantische berg cash, meer dan $100 miljard. Het is moeilijk voorstelbaar waar Apple dat in zou moeten investeren vandaar dat ze ook al met een dividendbeleid zijn begonnen.

Maar er wordt door diverse grote aandeelhouders strijd gevoerd om aandeelhouders meer te laten profiteren van die enorme cash berg, welke nauwelijks inkomen genereert en veel te groot is om als buffer te zien.
Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.