Verkoop het nieuws? ✓ Beleggen in aandelen

Verkoop het nieuws is een vaak gehoorde term. Voor de beginnende belegger kan het vaak verbazend, om niet te zeggen verbijsterend, maar op zijn minst frustrerend zijn als een bedrijf waarvan hij of zij aandelen bezit prima resultaten bekend maakt om vervolgens flink te worden afgestraft op de beurs. Het is inderdaad een ontnuchterende ervaring, zeker als het de eerste keer is.

De beurs als geheel lijkt ook vaak negatief op goed nieuws te reageren. Want terwijl veel Europese economieën vandaag de dag zich in de diepste recessie sinds de jaren dertig bevinden en het Amerikaanse economische herstel slapjes is hebben veel beurzen een enorme rally achter de rug en staan zowel de Dow Jones als S&P 500 index op record hoogtes.

Dit alles is soms moeilijk te verteren voor de beginnende belegger. Vandaar dat het geen slecht idee is om hier even bij stil te staan. Zo is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk voor ondernemingen om naast goede cijfers, ook minder goed nieuws bekend te maken in de hoop dat de aandacht vooral uitgaat naar de goede cijfers.

Deze media strategie is zelden succesvol, maar dat neemt niet weg dat ondernemingen er toch vaak gebruik van maken. Soms moet u het slechte nieuws daadwerkelijk tussen de regels van de persverklaring vinden en dat vergt niet zelden een behoorlijke kennis van het bedrijf.

Een goed voorbeeld van deze mediastrategie vormde de bekendmaking van de cijfers van het derde kwartaal in 2007 van het bedrijf Crocs (ticker CROX). Op het eerste gezicht was er niets aan de hand want het bedrijf wist de consensus verwachtingen betreffende winst per aandeel te overtreffen met drie cent tot 66 cent per aandeel.

De CEO van Crocs vertelde echter ook dat de verwachtingen voor het volledige jaar teleurstellend en slechter waren dan wat analisten verwachtten. Derhalve ging het aandeel, ondanks de goede cijfers, de volgende dag met maar liefst 35% onderuit! En hier raken we een belangrijk thema.

De toekomst is belangrijker dan het heden of het verleden. Een onderneming kan geweldige resultaten demonstreren, als ze aankondigt dat de toekomst er minder gunstig uitziet dan wat de meesten dachten, dan gaat het aandeel, zoals Crocs, doorgaans flink onderuit.

Bij nieuws is het dus belangrijk hoe dit de toekomst zal beïnvloeden. Als een bedrijf beweert een nieuw product in de pijpleiding te hebben welke mogelijk tot een versnelling van de omzetgroei kan leiden, dan lijkt dat gunstig, totdat je je gaat afvragen wat dit voor gevolgen heeft aan de kostenkant.

Dit is precies wat er met Crocs aan de hand was. Al een tijd werden nieuwe producten en nieuwe markten genoemd als expansie mogelijkheden. Hierdoor werden beleggers enthousiast. Maar om deze nieuwe markten ook daadwerkelijk aan te kunnen snijden moesten er nogal wat investeringen worden gedaan in fabrieken, distributiecentra, marketing etc en hier leden de inkomsten juist onder.

Aandelenfluisteraars  ✓ Beleggen in aandelen

Nog vervelender wordt het als een bedrijf niet alleen geweldige cijfers presenteert, maar daarnaast ook nog eens de analistenverwachtingen overtreft en toch onderuit gaat op de beurs. Als na onderzoek er geen aanwijsbare reden kan worden aangegeven (zoals bij Crocs hierboven wel het geval was), dan zou het heel goed kunnen dat het bedrijf niet in staat was het zogenaamde fluisternummer te halen.

Het fluisternummer is een betrekkelijk diffuse verwachting van de markt, deze ligt soms aanzienlijk boven de gemiddelde analistenverwachtingen. Analisten willen nog wel eens expres conservatief zijn om het bedrijf in staat te stellen de analistenverwachtingen te overtreffen.

Als dit gebeurt en een afstraffing op de beurs volgt toch, dan is het goed mogelijk dat de daadwerkelijke verwachtingen nog aanzienlijk boven die van de gemiddelde analisten lagen. Het nadeel is dat dit een nogal ongrijpbaar begrip is dat vaak pas na afloop duidelijk wordt.

Ook is het leuk om de verwachtingen van een bedrijf van kwartaal op kwartaal te zien overtreffen en de aandelen evenredig de lucht in te zien gaan. Toch is het een keer verstandig na een bijzonder goed kwartaal om de aandelen van de hand te doen in de rally die op de cijfers volgt.

Dit vanwege het gegeven dat na een gunstig kwartaal, zeker als dit een succesvolle serie is, het moeilijker wordt voor een bedrijf om ook het volgende kwartaal de (flink toegenomen) verwachtingen nogmaals te overtreffen. Na een goed kwartaal, eigenlijk na elk kwartaal, dient u zich af te vragen wat de kansen zijn op een goed vervolg. Weinig ondernemingen zijn in staat om voor langere tijd de analistenverwachtingen, laat staan het fluisternummer te overtreffen.

Analistenrapporten spelen vaak een belangrijke rol. Als een bedrijf nog geen analistenrapport heeft kan de eerste koopaanbeveling, vooral als het koersdoel in het rapport aanzienlijk hoger is dan de huidige koers, voor een rally zorgen. Ook down- en upgrades hebben vaak een aanzienlijke invloed op de koers.

Echter, als er al een grote hoeveelheid rapporten bestaan dan heeft een volgende rapport normaal gesproken weinig invloed, tenzij het van een zeer gezaghebbende analist is.

Want u kunt nog zulke rationele ideeën ontwikkelen over een bepaald aandeel, van doorslaggevend belang is wat andere beleggers (“de markt”) ervan denken. Dat is geen eenvoudige opgave, en het is juist hier dat veel beleggers de fout in gaan, of grote fortuinen winnen.

Beleggers die vast blijven houden aan hun eigen ideeën lopen het risico, als de markt het niet met ze eens is, om voor langere tijd op dood kapitaal te zitten.

De grootste beleggers halen juist hier hun kracht uit, door contrair te beleggen. Aandelen die de markt links laat liggen zijn bijna per definitie goedkoop, maar het is natuurlijk wel zaak dat de markt vroeger of later van mening gaat veranderen.

Dit is niet iedereen gegeven, niet iedereen is een geboren belegger zoals Warren Buffett. Wij zouden u daarom dan ook willen aanraden niet al te veel van de markt af te wijken. Het is vaak ook zo dat als de markt een bepaald aandeel niet ziet zitten, daar goede redenen voor zijn.

Er zijn tal van bronnen om het laatste beursnieuws te volgen om nieuws te verzamelen voor het beleggen in aandelen.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.